Plaaggeest Verstappen ‘schrijft graag bekeuringen uit’

  • Door Autoservice Goes
  • 24 oktober 2017
  • Reacties uitgeschakeld voor Plaaggeest Verstappen ‘schrijft graag bekeuringen uit’

Garry Connelly, de steward die tijdens de Grote Prijs van Amerika de sanctie tegen Max Verstappen aankaartte, is in de autosport geen kleine jongen. Zeker niet bestuurlijk. Als autocoureur maakte hij vooral naam in de rallysport. Net als bij de Formule 1 is hij ook daar nog actief als steward namens de internationale autosportfederatie FIA.

Inmiddels heeft de Australiër binnen de Formule 1 een reputatie opgebouwd van iemand die vanuit de wedstrijdleiding heel sceptisch tegen de rijstijl van vooral Max Verstappen aankijkt.

Na de tijdstraf in Austin, toen de Limburger door vijf seconden aftrek van de derde naar de vierde plaats zakte, werd breed uitgesproken dat zo langzamerhand sprake is van een persoonlijke vete van Connelly richting Verstappen.

In 2016 botsten ze al met elkaar na de Grand Prix’ van Japan en Mexico. In Japan adviseerde hij Mercedes als ‘onafhankelijke’ steward een protest tegen Verstappen in te dienen (vanwege een verdedigende actie). Niet veel later kwam Connelly opnieuw in opspraak toen Verstappen in Mexico ook al een discutabele tijdstraf kreeg en daardoor van P3 naar P5 terugviel.

Red Bull-teambaas Christian Horner: „Na Mexico is met de FIA afgesproken dat dit nooit meer zou gebeuren. Het publiek begrijpt er namelijk niets van. Die zien eerst wie er als eerste, tweede en derde over de finish gaan, terwijl er later totaal andere coureurs op het podium staan. Dan ben je als sport bezig jezelf belachelijk te maken. Daarom begrijp ik niet waarom dat nu weer is gebeurd. Het is tegen de afspraken in.”

Wat verder irriteerde was dat de coureurs zich niet tegen de uitspraak kunnen verdedigen. Ze worden niet eens gehoord. Vooral dat laatste zit Verstappen dwars: „Dat is toch niet meer van deze tijd? Het wordt hoog tijd dat deze hele procedure tegen het licht wordt gehouden. En dat niet alleen. Ook het niveauverschil tussen de stewards is te groot.”

Het incident na de GP van Amerika maakt vooral het groeiende gat tussen de nieuwe generatie coureurs, teammanagers en sponsors en het nog altijd klassiek denkende deel binnen de autosport duidelijk. De eerste groep wil af van het imago van keurig achter elkaar rijdende bolides en zit te springen om ‘aanvallers’ als Verstappen. De ‘groep Connelly’ blijft vooralsnog star vasthouden aan de reglementen.

Wat dat betreft zegt de CV van Connelly genoeg. Hij is directeur van het Australisch Instituut voor Veiligheid in de Motorsport, non-executive directeur van de Australische Verkeersveiligheid Foundation, binnen de FIA vice-president van het Instituut voor Veiligheid en Duurzaamheid en bovendien milieu-ambassadeur van de autosportfederatie. Verder is hij non-executive directeur van de Global Institute voor Motorsport Safety.

Kortom, een type dat bij te hard rijden heel snel bonnetjes uitschrijft.

Via:: https://www.telesport.nl/premium/artikel/124784/autosport/plaaggeest-verstappen-schrijft-graag-bekeuringen-uit

Categorieën: Nieuws - Overig

Reacties zijn afgesloten.