Leven is meer dan Formule 1

Modeshows, filmpremières, concerten en exclusieve feestjes, moeiteloos verdeeld over vijf continenten. Er is geen coureur die tussen de races op de Formule 1-kalender zo’n overvolle agenda heeft als Lewis Hamilton. Maar één misverstand daarover ruimt de Brit graag op voorhand uit de weg. Hij is minstens zo toegewijd als zijn 21 collega’s op de grid. „Ik geniet alleen meer van het leven.”

Hij zit er ontspannen bij in het hoekje van de hospitalityruimte van Mercedes. Cappuccino voor hem op tafel, muziekje op de achtergrond. Even geen verplichtingen, behalve dan een interview met een Nederlandse verslaggever. Hij is echter uiterst goed geluimd, helemaal als hij verneemt dat het vraaggesprek niet of nauwelijks over Formule 1 zal gaan.

„Goddank. De hele dag over racen praten is bloody boring, dodelijk saai. Serieus, als ik het mijn hele leven alleen maar daarover zou moeten hebben, zou ik er een eind aan maken. Er is zoveel meer in het leven.”

Lewis Hamilton (32) kan morgen al bij de Amerikaanse Grand Prix in Austin voor de vierde keer in zijn loopbaan wereldkampioen worden. De Brit is echter zoveel meer dan de beste Formule 1-coureur van dit moment. Hij is in ieder geval de enige coureur met de status van een rockster en met verreweg de meeste volgers, ruim tien miljoen, op social media als Instagram en Twitter.

Wie hem volgt, krijgt een prachtig inkijkje in zijn glamourleven buiten de paddock. Hij maakt muziek met sterren als Pharrell Williams, Jay-Z, Drake, Kanye West en Justin Bieber, heeft gezellige etentjes met Naomi Campbell, Winnie Harlow en Rihanna, gaat op stap met niemand minder dan voetballer Neymar, krijgt tennisles van Serena Williams en loopt achttien holes met Tiger Woods. En, als hij tijd over heeft, knuffelt hij met witte tijgers.

Oftewel, never a dull moment.

„Eigenlijk heb ik haast nooit een dag dat ik niets doe. Heel soms, na het seizoen, als ik vakantie heb. Maar ik hou niet van dat soort dagen. Er gaat al zoveel tijd in het leven verloren doordat je vastzit in het verkeer of in een vliegtuig zit. Als je niets doet, leer je ook niets. Voor mij voelt dat als een achteruitgang. Ik wil het leven absorberen.”

Wie met Hamilton praat, hoort een filosofische inslag. Het is niet voor niets dat hij The Alchemist van Paulo Coelho, zijn favoriete boek, naar eigen zeggen ontelbare malen heeft gelezen. Het leerde hem vooral dat het in het leven draait om de reis, niet om het einddoel. „Als ik niet vooruitga, niets absorbeer of leer, voelt het alsof ik niet leef.”

Volgend jaar viert Hamilton een bijzonder jubileum. Dan is hij 25 jaar actief racer. Eerst in karts, daarna in het serieuzere werk. Lachend: „Oh shit, dat is waar, ik begin oud te worden.”

Hij is vooralsnog voornemens de dertig vol te maken, maar ondertussen denkt hij meer en meer na over zijn leven na de Formule 1.

„Alles wat ik doe is gericht op de toekomst. Zelfs wat ik dit weekend doe. Ik ben iemand die leeft in het moment omdat je niet weet of je morgen nog in leven bent, maar tegelijkertijd denk ik wel na over later. Een ding is zeker, ik zal altijd competitief blijven. In alles wat ik doe.”

Waarom eigenlijk? Je kan toch ook gewoon iets doen, zingen of muziek maken bijvoorbeeld, omdat je het leuk vindt?

„Dat is waar. Ik zing zonder de ambitie, op dit moment althans, om een album te maken. Echt, ik heb al eigen materiaal voor tien albums op de plank liggen.”

„Competitief zijn is iets anders dan de beste willen zijn. Er zal ook in mijn leven een fase komen dat genieten voorop staat. Je kunt nu eenmaal niet in alles de beste zijn. Niet in dit leven in ieder geval. Hoe eerder iedereen zich dat realiseert, hoe beter. Dat neemt echter niet weg dat ik voor mezelf de lat heel hoog leg. Ik zal niet de beste tennisser ter wereld worden. Maar wanneer ik hard train en Serena geeft me nog een paar lessen, dan kan ik waarschijnlijk wel een goede worden. Ooit.”

„De essentie is eigenlijk dat ik altijd mijn eigen grenzen zal blijven opzoeken. En als ik die eenmaal bereikt heb, zal ik eroverheen gaan en nieuwe doelen stellen.”

Hamilton zegt nog geen idee te hebben welke richting hij opgaat met zijn leven als hij eenmaal afscheid heeft genomen van de Formule 1. Het zal in ieder geval een totaal andere richting worden, merkt hij lachend op.

„Ik heb geen bucket list maar in principe wil ik alles doen en ervaren. Bijna alles. Ik zal alleen niet terugkeren als commentator of analist voor de televisie. Sterker, als ik stop, zie je me waarschijnlijk nooit meer in de paddock. Het lijkt me leuk af en toe met oud-collega’s te eten, maar dan wel buiten de paddock. Daar heb ik dan meer dan genoeg tijd in doorgebracht.”

„Natuurlijk zal ik wel iets gaan missen. Het racen in deze geweldige auto’s. Het werken met mijn engineers. Maar daar komen nieuwe uitdagingen voor in de plaats. Ik zal zeker niet één ding gaan doen, maar zoveel mogelijk verschillende dingen.”

De aanbiedingen liggen voor het oprapen, erkent hij. Op het gebied van films, muziek, mode en tal van zakelijke kansen.

Vorig jaar maakte hij al eens zijn opwachting in een bijzondere tv-commercial van verzekeraar Allianz, waarin ‘opa Hamilton’ – met baard – zijn kleinkinderen een aantal levenslessen meegaf.

„Dat was ontzettend leuk om te doen. Alles wat buiten je comfortzone ligt is doorgaans leuk om te doen. Kijk, racen in een kart is voor mij geen uitdaging meer, acteren wel. Het werken op een set met allemaal nieuwe mensen, het lezen van een script, het onthouden van je tekst en het inleven in je rol om je karakter tot leven te brengen, dat waren dingen die ik nog nooit had gedaan. Juist dat maakte het voor mij bijzonder en spannend.”

Datzelfde geldt voor zijn muzikale ontdekkingstocht. Hamilton liet ooit een eigen studio bouwen in zijn huis in Monaco voor zijn toenmalige vriendin Nicole Scherzinger, maar inmiddels heeft hij er ook zelf profijt van. Hij speelde zijn eigen nummers al eens voor Kanye West, die hij tot zijn beste vrienden rekent. „Ik zweette en was bloednerveus, maar ik geloof dat hij het wel goed vond.”

Een toekomst in de amusementsindustrie ligt voor Hamilton in ieder geval voor de hand. Daarnaast, zo zegt hij resoluut, is hij voornemens nog meer tijd en energie te steken in liefdadigheid. Hamilton, al sinds 2012 ambassadeur van Unicef, maakt er geen geheim van zich grote zorgen te maken over het milieu.

Recent liet hij weten vegetariër te zijn geworden nadat hij op televisie een ontluisterende documentaire had gezien over de schade die de vleesindustrie toebrengt aan het milieu, het dierenwelzijn en de menselijke gezondheid. Twee jaar geleden was hij al gestopt met het consumeren van rood vlees, maar sinds kort eet Hamilton ook geen vis meer.

„Als mensen maken we de wereld kapot. De vervuiling die ontstaat door het slachten van vee en het produceren voor de consumentenmarkt is ongelooflijk en vervuilender dan de uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen. De wreedheden zijn bovendien verschrikkelijk, ik wil daar geen bijdrage aan leveren. Bovendien levert het gezondheidsrisico’s op. Door me openlijk uit te spreken kan ik misschien een paar van mijn volgers aanmoedigen hetzelfde te doen.”

Hamilton wil graag het verschil maken, zegt hij. Steeds vaker lijkt hij zich ook uit te spreken over politieke kwesties – ook Hamilton is bepaald geen fan van Donald Trump – of maatschappelijke thema’s als racisme en kinderwelzijn.

Maar een rol in de politiek? Hij gruwelt bij de gedachte, zo lijkt het.

„Absoluut niet. Ik haat politiek. Ik heb liever invloed via de verschillende stichtingen die ongelooflijk belangrijk werk doen op de grond. Ik heb al jaren een eigen foundation, maar eerlijk gezegd is die niet heel actief. Eh, ik ken veel bekendheden met hun eigen foundation, maar ik wil niet iets doen voor bijvoorbeeld kinderen die in armoede leven om er vervolgens goede sier mee te maken. Het gevoel dat ik iets goeds doe, dat telt voor mij. Als ik later, na mijn carrière, daadwerkelijk aan de slag ga met mijn eigen foundation is het veranderen van de naam een van de eerste dingen die ik doe.”

Tot die tijd wil hij zich vooral via Unicef blijven inzetten voor kinderen.

„Kinderen zijn de toekomst. En ik heb altijd een bijzondere klik met kinderen. Waarom? Omdat ik zelf nog kind ben. Ik heb geen normale jeugd gehad. We hadden het thuis niet breed en toen ik eenmaal in de kartsport doorbrak was er geen tijd meer om te doen wat normale tieners doen. Ik hou van spelen en gek doen. En kinderen vinden dat leuk. Weet je, er zijn zoveel kinderen in de wereld die niet worden gehoord. Net als dieren. Ik probeer hun een stem te geven door me uit te spreken.”

Ook om die reden is sportief succes voor Lewis Hamilton belangrijk, zegt hij. „Het geeft mijn stem meer kracht en volume.”

Via:: https://www.telesport.nl/premium/artikel/124269/autosport/leven-meer-dan-formule-1

Categorieën: Nieuws - Overig

Reacties zijn afgesloten.