Formule 1 erg dom bezig

De Formule 1 heeft zichzelf zondagavond voor het oog van de wereld een slechte dienst bewezen door Max Verstappen op het laatste moment van het podium te plukken. Bijna letterlijk zelfs.

Een weergaloze inhaalactie in de slotronde van de Amerikaanse GP bij Kimi Räikkönen werd wereldwijd bejubeld. Maar vier overijverige stewards besloten de Limburger te bestraffen, waardoor hij alsnog werd teruggezet naar P4.

De verontwaardiging was groot. Bij ongeveer iedereen. Van Max Verstappen en zijn teambaas Christian Horner tot oudgedienden als Niki Lauda, Nico Rosberg en Arie Luyendijk. De actie van Verstappen was immers precies zoals Formule 1 zou moeten zijn. Gedurfd, risicovol, spectaculair, spraakmakend. Topsport van de bovenste plank waar de sport haar bestaansrecht aan dankt.

In het voetbal wordt een scheidsrechter geacht in de geest van de wedstrijd te fluiten. In de autosport zou dat niet anders moeten zijn. Verstappen kreeg de penalty aan z’n broek, omdat hij bij het inhalen van Räikkönen, met de finish bijna in zicht, met vier wielen de tracklimits overschreed. En dat mag volgens de reglementen niet. Het onrecht dat iedereen voelde, zat ‘m vooral in de inconsequente manier waarop de wedstrijdleiding op Circuit of the Americas drie dagen lang de regels hanteerde. Bijna alle coureurs kwamen in de drie trainingen, de kwalificatie en de race één of meerdere malen met vier wielen op de gekleurde asfaltstroken naast de baan terecht. Niemand kreeg een straf. Behalve Verstappen, FIA’s driver of the day nota bene.

De procedure was bovendien erg ongelukkig. De straf werd meteen opgelegd zonder beide hoofdrolspelers te horen, zoals gebruikelijk is. Daar komt nog eens bij dat voor dit seizoen was afgesproken met de FIA om minder frequent met tijdstraffen te strooien, om op die manier de geloofwaardigheid van de sport te vergroten. Straffen zouden slechts opgelegd worden indien er sprake was van een gevaarlijke situatie. Dat was geenszins het geval.

En ten slotte was het opvallend dat de Australiër Garry Connelly een van de stewards was. Connelly beroofde vorig seizoen in Mexico Verstappen al eens op bijna identieke wijze (last minute) van het podium en in Japan ging hij nog een stapje verder toen hij na de race een concurrerend team (Mercedes) adviseerde om protest aan te tekenen tegen het rijgedrag van Verstappen. Een steward behoort onafhankelijk te zijn. Connelly lijkt op z’n zachtst gezegd vooringenomen.

Deed Max Verstappen dan helemaal niets verkeerd? Zeker wel. Alleen niet tijdens de race, maar erna. Iedereen begreep direct na de race zijn woede en frustratie, maar door de steward onhandig een mongool te noemen, ging hij een morele grens over. Dat begrijpt hijzelf als geen ander. Gelukkig voor hem mag hij vanaf vrijdag weer achter het stuur van zijn Red Bull kruipen om over een circuit, in Mexico dit keer, te scheuren. Gewoon gas geven, dat ligt hem het beste.

Via:: https://www.telesport.nl/premium/artikel/124782/autosport/formule-1-erg-dom-bezig

Categorieën: Nieuws - Overig

Reacties zijn afgesloten.